Yllättäviä tapoja joilla 3D-tulostus auttaa ihmisiä ratkomaan ongelmia

3D printterit mahdollistavat paljon uusia ulottuvuuksia teollisuudelle

Yhä halvemmat materiaalit sekä edulliset 3D-tulostimet tuovat mukanaan paljon ratkaisuja sellaisiin ongelmiin, joita ei ennen pystytty ratkaisemaan edullisesti.

Aikaisemmin esimerkiksi jonkin rahallisesti mitättömän tuotteen valmistus ei ollut järkevää suurille yrityksille. Kun tälle tuotteelle saattoi vieläpä olla hyvin minimaalinen kysyntä, ei juuri sellaista tuotetta saanut ostettua mistään, koska sen tuottaminen suurella mittakaavalla olisi liian suuri kulu sekä riski yritykselle, joka sitä tuottaisi.

3D-tulostaminen mahdollistaa huomattavan määrän sellaisia tuotteita, joita ei muuten välttämättä olisi edes olemassa. Esimerkkeinä voidaan pitää hyvin yksinkertaisia, juuri tietyn kokoisia muovisia osia. Jos kannettavan tietokoneesi yksi jalka halkeaa, ei sellaista välttämättä saa ostettua. 3D-tulostimen avulla tämmöisen jalan voi kuitenkin tulostaa itse muutamalla sentillä alle viidessä minuutissa. 

Tässä muutama esimerkki sellaisista innovaatioista ja ratkaisuista, jotka 3D-tulostimet ovat mahdollistaneet.

Uniikit 3D-tulostetut proteesit

3d tulostimella voi tulostaa vaikkapa hampaan proteesin mallin

Kun mietitään esimerkiksi sitä, että jollakin halkeaa hammas, tulee heti ensimmäisenä mieleen se, että sen korjaaminen maksaa varmasti satoja tai tuhansia euroja. Kun asiakas pääsee vihdoinkin hammaslääkäriin ja todellisuus valkeaa, voi luvassa olla paljon huonoja kokemuksia tilanteesta.

Tämän jälkeen kallis proteesi pitää valmistaa ja sovittaa suuhun. Jos tämä kyseinen proteesi ei olekaan juuri oikean kokoinen, joudutaan koko prosessi aloittamaan alusta. Tähän ongelmaan 3D-tulostimet ovat loistava ratkaisu.

Näiden tulostimien avulla pystytään luomaan erittäin tarkka muovinen malli siitä hampaasta, joka halutaan korvata. Tälle muoviselle proteesille tulee hintaa vain muutamia euroja. Näitä proteeseja voidaan vielä luoda useita eri kokoisia ennen oikean proteesin valmistamista. Tämä prosessi säästää huomattavasti aikaa niin lääkäriltä kuin asiakkaalta. Mallien avulla pystytään myös välttymään siltä, että asiakkaan suuhun laitettaisiin hieman väärän kokoinen proteesi.

Kun oikean kokoinen muovinen malli saadaan valmiiksi, voidaan sen pohjalta sitten rakentaa juuri oikean kokoinen proteesi asiakkaalle.

3D-tulostetut osat avaruudessa

Kenties kaikista suurin logistinen haaste avaruudessa tapahtuville tehtäville on korvaavien osien saaminen. Jos mietitään sitä, että avaruudessa olevasta laitteesta hajoaa jokin suhteellisen merkityksetön osa kuten nappi tai kiinnike, ei tätä osaa voidaan erikseen vain lähettää avaruuteen. Yhden raketin laukaiseminen avaruuteen maksaa satoja miljoonia euroja.

Jos kävisikin niin hyvä tuuri, että osan voisikin lähettää avaruuteen saattaa tässä kestää viikkoja tai kuukausia juuri siitä syystä, että yksittäistä osaa ei lähetetä. Jos osa on erittäin kriittinen, koituu tästä viiveestä suurta haittaa avaruudessa oleville henkilöille.

Ratkaisuna tähän alkuperäiseen rakettiin voidaan jättää avaruuteen meneville henkilöille 3D-tulostin sekä tarvittavat materiaalit sen käyttöön. Kun jokin osa hajoaa aluksessa, voivat sisällä olevat astronautit vain ottaa yhteyttä maahan. Kun korvaavan osan suunnitelmat ovat valmiita lähetetään ne suoraan astronauteille. Tämän jälkeen nämä astronautit voivat vain itse käyttää aluksessa olevaa 3D-tulostinta osan luomiseen.

3D-tulostimien käyttö viiruksien torjumisessa

Juuri nyt jylläävä COVID19 eli koronavirus on saanut 3D-tulostajat liikkeelle. Esimerkiksi Italiassa näille tulostajille on tullut suuri tarve. Kun tämä tauti saapui Eurooppaan huomattiin välittömästi se, että lähes kaikki sairaaloihin tarvittavat yksittäiset osat olivat vaikeasti saatavilla.

Juuri nyt 3D-tulostimien avulla on voitu luoda loistavia ratkaisuja tähän ongelmaan. Esimerkiksi muoviset kasvomaskien kiinnikkeet on voitu luoda näiden laitteiden avulla nopeasti juuri silloin, kun niitä tarvitaan.

Myös hengityskoneet ovat olleet suuressa rasituksessa viimeisten kuukausien aikana. Jos niistä hajoaa jokin letku tai putki on myös nämä putket voitu korvata 3D-tulostetuilla osilla ainakin siksi aikaa, että virallinen osa saadaan paikalle. Tämän ratkaisun avulla rikkoutuneet koneet on saatu takaisin käyttöön muutamassa tunnissa päivien tai viikkojen sijaan siitä hetkestä, kun ne ovat rikkoutuneet.